Wpis

piątek, 05 lipca 2013

CUKRZYCA TYPU 2, INDEKS GLIKEMICZNY, KRZYWA CUKROWA. NADCIŚNIENIE. ODŻYWIANIE, 1000 KALORII, TŁUSZCZ. LEKARZ. GLUTEN.

________________________________________________________________________________________________

DIETETYK. ODCHUDZANIE. ♥♥♥♥♥

 

BH.118.

MOTTO: OCZEKIWANIE  NA  CUD, CZYLI  DIETETYKA  ZE  SKUTECZNĄ  METODĄ  ODŻYWIANIA  CZŁOWIEKA. *****

 

JEST  TYLKO  WARUNEK,  NALEŻY  BOWIEM  ZNALEŹĆ  DIETETYKA,  KTÓRY  NIE  MA  NADWAGI:

Nie jest otyły, no i oczywiście powinien lub powinna mieć taka dietetyczka minimum, 60 lat swojego osobistego życia. Młodziutka dietetyczka, która recytuje wersety książkowe, przekazuje znaną wszystkim popularną i dostępną wiedzę ogólną, przekształconą już na tysiące (hiper skutecznych) sposobów, a która to wiedza od wielu dziesiątek lat przekłada się na rosnącą plagę otyłości i cukrzycy typu 2.

 

ZDECYDOWANIE  TAKIEJ  MŁODEJ  LUB  MŁODEMU  DIETETYKOWI,  MOŻNA  TYLKO  UFAĆ  I  NIC  POZA  TYM:

Jest to zbyt mała gwarancja na prozdrowotne odchudzenie swojego organizmu, wiedzą o której już wiemy, że jest niepełna i znana wszystkim od lat. Obecna wiedza o zwalczaniu otyłości i cukrzycy typu 2, jest wiedzą nieskuteczną, no chyba że uznamy, iż TV i inne media o tych plagach mówią, myląc się oraz że są to mity i legendy. Ale mamy przecież własne oczy i widzimy naszych przyjaciół i znajomych. Jest coraz grubiej i cukrzycowo bardziej słodko.

 

POKAZUJĄ  CI  DIETETYCY  STALE,  MOŻNA  BY  RZEC  W  KÓŁKO  TZW.  TABELE  KALORYCZNE:

A są one nieracjonalne przecież, o czym nie mówią. Przedstawiają tabele tzw. Indeks Glikemiczny, jako panaceum dla niewtajemniczonych, a jest w tych tabelach z IG masa błędów, o których nie wiedzą, bo nie badali żadnych produktów, a chodzi o poziom cukru we krwi po spożyciu węglowodanów, który prawidłowo identyfikuje  jedynie tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU. Mało kto o tym wie. Okazują regularnie tzw. piramidy żywieniowe opracowane 50 lat temu, w których ciemny chleb z mąki jest raz pięterko wyżej w takiej piramidce, lub w nowej wersji piramidy niżej, a też wyżej. A My co mamy, a no mamy stan rzeczy, jaki widzimy tj. rosnącą plagę otyłości oraz cukrzycy typu 2. I co; i nic, a raczej jest coraz gorzej.

 

FARSA:

Śmieszy mnie widok dietetyczki pouczającej co mamy spożywać, o której godzinie i w jakich porcjach, a sama ona siedzi z osobistą wybujałą tkanką tłuszczową, której nie może się pozbyć, bo nie zna zasad przyrody, a przecież to przyroda, ułożyła zależności pierwiastkowe czyt. żywieniowe również przez miliony lat ewolucji, na planecie o nazwie Ziemia. Ta otyła lub z nadwagą dietetyczka zna wyłącznie wiedzą niepełną i sama wpisuje się w ten negatywny krajobraz, czyli w rosnącą plagę otyłości oraz plagę cukrzycy typu 2 tj. w styl odżywiania, gdzie 48 letni otyły kucharz pouczający ludzi jak się odżywiać umiera z powodu otyłości, gdzie 27 letnia otyła sportsmenka również umiera z powodu otyłości. Przecież to wielki dramat rozumienia odżywienia się człowieka i braku skutecznej w tym temacie wiedzy.

 

CZEKAMY  NIECIERPLIWIE  NA  DIETETYKÓW  SZCZUPŁYCH,  PEŁNYCH  ENERGII,  PRAWIDŁOWO  ODŻYWIONYCH  OCZYWIŚCIE  PO  60-SIĄTCE:

A wówczas będzie normalniej i bardziej prawdziwie. Ważne: wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, również długoletnie doświadczenie życiowe, a nie puste stale powtarzane frazesy.

 

PUENTA:

Prawidłowa biologicznie, prozdrowotna metoda odżywiania; tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły.  Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe. *****

 

UWAGA:

Człowiek współczesny powinien spożywać produkty wg klasyfikacji / tabel tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU, a więc GLUKOZĘ  NATURALNĄ. Bajkowe teorie typu: swawolny Dyzio bez spodenek, byczek Fernando lub Koszałek Opałek zostawmy raczej dla dzieci. Należy także wyeliminować ze swojego jadłospisu tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD 26.01%  WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.

 

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:

Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

 

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:

80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

 

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:

Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

 

KONKLUZJA  FINALNA:

Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

 

R E F L E K S J A:

INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

 

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW. 

Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****

Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione. 

Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.

ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

 

BH.118.

ENGLISH  VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

 

Biologia, medycyna.



________________________________________________________________________________________________

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
iwonafirszt
Czas publikacji:
piątek, 05 lipca 2013 15:29

Polecane wpisy